Hulpmiddelen

Mantelzorgers verrichten vaak fysiek zwaar werk. Hulpmiddelen of aanpassingen aan de woning of auto kunnen dan niet alleen voor degene voor wie u zorgt, maar ook voor u een goede oplossing zijn. Hier leest u welke soorten hulpmiddelen er zijn en waar u ze aan kunt vragen.

Verpleeg- en hulpmiddelen

Hulpmiddelen die tijdelijk nodig zijn  bij de verzorging thuis. Denk aan verstelbare bedden, krukken, rolstoelen, looprekjes, ondersteken. 

 

Aanvragen

Verpleeg- en hulpmiddelen vraagt u aan bij de thuiszorgwinkel. Een aantal basisartikelen kunt u voor maximaal een half jaar gratis lenen. Andere artikelen zijn te huur of te koop. Als u lid bent van een thuiszorginstelling krijgt u in sommige gevallen korting.

Vervoer- en Woonvoorzieningen

Vervoersvoorzieningen zoals rolstoelen, scootmobielen, driewielers, rolstoeltaxi, aanpassingen aan eigen auto.

 

Woonvoorzieningen zoals aanpassingen aan keuken, douche, bad en toilet, trapliften, drempelhulpen. 

 

Aanvragen

Vervoer- en woonvoorzieningen vraagt u aan bij uw gemeente. De aanvrager moet de voorziening langdurig of blijvend nodig hebben. Ook voorzieningen die mantelzorg en professionele zorg (zoals wijkverpleging) vergemakkelijken, kunnen bij de gemeente worden aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan een tillift.

 

Hoe de voorzieningen worden verstrekt en hoe hoog een eventuele eigen bijdrage is, verschilt per gemeente. De gemeente mag inkomensgrenzen stellen. Voor rolstoelen mogen gemeenten geen eigen bijdrage vragen.

 

Indien u het niet eens bent met het besluit van de gemeente kunt u hiertegen bezwaar maken. U kunt hiervoor gebruikmaken van het voorbeeld Bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeente op grond van de Wmo. Of u raadpleegt de sociaal juridische dienstverlening.

 

Via regelhulp.nl kunt u woonvoorzieningen en vervoersvoorzieningen bij uw gemeente aanvragen.  

Studie, werk of school

Denk bijvoorbeeld aan een laptop, een aangepaste auto of aangepaste bureaustoel.

 

Aanvragen

Bij het UWV kunt u hulpmiddelen die nodig zijn voor studie of school aanvragen via Voorzieningen voor het volgen van onderwijs

Lees meer

Reacties

Schrijf een reactie

Reageren

Nieuwe reacties:
Typ het getal een in cijfers:

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.

Heeft u een vraag aan Mezzo? Bel of mail dan de Mantelzorglijn (tel.nr. 0900-20 20 496 € 0,10 p/m)