Respijtzorg

Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken even helemaal aan een ander over te laten. De bedoeling is dat de mantelzorger even vrijaf van de zorg heeft. 

Beroepskracht of vrijwilliger

De zorg kan worden overgenomen door een beroepskracht of vrijwilliger.

 

Respijtzorg door beroepskrachten kan zowel in een instelling als bij mensen thuis plaatsvinden. Voorbeelden zijn dagopvang, logeerhuizen, zorgboerderijen en professionele respijtzorg thuis. Sommige vormen van vervangende zorg door beroepskrachten worden betaald uit de AWBZ, na een indicatiestelling door het CIZ. Ook is het mogelijk vervangende zorg in te kopen met een PGB

 

Overname van de zorg door vrijwilligers kent globaal twee varianten: voor een dagdeel of voor een aangesloten periode. Voor een dagdeel overname van zorg kan men bijvoorbeeld terecht bij de organisaties voor vrijwillige thuishulp. Vervanging voor een mantelzorger die op vakantie gaat, wordt geleverd door Handen-in-Huis. Kijk voor meer informatie bij vrijwilligerszorg of www.handeninhuis.nl.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over respijtzorg? Kijk dan ook eens op www.respijtwijzer.nl. Hier vindt u naast informatie over respijtzorg ook het aanbod van respijtvoorzieningen in Nederland.

 

Ervaringen delen

Heeft u ervaring met het bereiken en ondersteunen van jonge mantelzorgers? Of wilt u weten hoe anderen dit doen? Deel uw ervaringen en stel uw vragen via Reacties.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze pagina. Schrijf een reactie.

Reageren

Nieuwe reacties:
Typ het getal achttien in cijfers:

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.