Vrijwilligerszorg

Vrijwilligerszorg is de intensieve zorg van vrijwilligers bij mensen in kwetsbare situaties. Persoonlijke ondersteuning en meedoen aan de samenleving (voor zover mogelijk) centraal staat. Het gaat daarbij om zogenaamd 1-op-1-contact.

 

Organisaties in de vrijwilligerszorg zijn: Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg, Georganiseerde Burenhulp en Vriendendiensten. Sommige organisaties verzorgen één soort dienst hiervan, anderen bieden diverse combinaties van meerdere soorten dienstverlening. 

 

25.000 mensen zijn vrijwilliger bij één van deze organisaties. Zij helpen naar schatting 34.500 hulpbehoevenden en mantelzorgers. Mezzo schat de totale hulpvraag van deze vorm van zorg op 40.000 à 50.000 mensen per jaar. De vraag is dus groter dan het aanbod. De organisaties voor (intensieve) vrijwilligerszorg kampen daarom ook geregeld met wachtlijsten.

 

Lees meer over:

 

Of zoek direct een organisatie bij u in de buurt

Vrijwilligerswerk als tegenprestatie?

Vrijwilligerswerk als tegenprestatie voor een uitkering. Dat is een van de vormen van geleid vrijwilligerswerk waar steeds meer organisaties mee te maken krijgen. Mezzo maakt een notitie met aanbevelingen en actiepunten voor lidorganisaties en gemeenten.

Lees meer over geleid vrijwilligerswerk

Wat is de rol en positie van de zorgvrijwilliger?

Meer informatie

Wilt u meer weten over vrijwilligerszorg? Neem dan contact op met Jeanet Moerings, e-mail: j.moerings@mezzo.nl, tel. 030-760 60 29, of Els Ranshuijsen (specifiek voor Vriendendiensten), e-mail: e.ranshuijsen@mezzo.nl, tel. 030-760 60 14.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze pagina. Schrijf een reactie.

Reageren

Nieuwe reacties:
Typ het getal twintig in cijfers:

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.