Aan zet in het samenspel met zorgorganisaties

  • Training
  • Gepubliceerd: 12 oktober 2014
Datum: 23-04-15 09:30 tot 23-04-15 16:30

De formele zorg staat in Nederland onder grote druk. De kosten zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen en we moeten de zorg met z'n allen anders gaan organiseren. Van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben wordt verwacht dat zij eerst kijken naar de mogelijkheden die zij zelf of in hun directe omgeving hebben om die zorg te regelen. De formele zorg komt steeds later in beeld en er ontstaan ook steeds meer combinaties van formele en informele zorg. Dit vraagt om een goed samenspel tussen de formele en de informele zorg.

Uw rol

Consulenten mantelzorg kunnen een belangrijke rol spelen in het verbinden van de formele en de informele zorg, namelijk die van adviseur in het samenspel tussen formele en informele zorg. En dat is wellicht een andere positie dan u gewend was. In de training 'Aan zet in het samenspel met zorgorganisaties' gaat u op een actieve manier met deze adviseursrol aan de slag.

Leerdoel

In de training staat bewustwording en het vormgeven van de adviseursrol centraal. U ontwikkelt een visie op de rol en positie die u als steunpunt mantelzorg wilt innemen in het ontwikkelen van het samenspel met formele zorgorganisaties. In de training gaan we actief aan de slag met de vaardigheden die u daarvoor nodig heeft. Het adviesgesprek met een formele zorgorganisatie krijgt tijdens deze training veel aandacht.

Na afloop van de training

  • heeft u een globaal plan ontwikkeld waarmee u vanuit uw organisatie het samenspel tussen formele en informele zorg gaat stimuleren en ondersteunen.
  • heeft u zicht op uw eigen mogelijkheden als adviseur voor formele zorgorganisaties.
  • heeft u zicht op de adviseursrol en de reikwijdte ervan. U heeft actief geoefend met een aantal vaardigheden die nodig zijn om deze rol te vervullen.
  • heeft u actuele kennis over de ontwikkelingen binnen zorgorganisaties.
  • kunt u het belang van het samenspel tussen de formele en informele zorg overbrengen bij formele zorgorganisaties en deze motiveren om actief het samenspel vorm te geven.
  • kunt u formele zorgorganisaties adviseren over hoe zij het beste aan de slag kunnen gaan met samenspel en wat daarvoor nodig is.
  • kent u methoden en instrumenten die u als adviseur kunt inzetten tijdens uw adviesactiviteiten.

Voor wie is de training

Consulenten mantelzorg en mantelzorgmakelaars die als adviseur actief aan de slag willen om samen met formele zorgorganisaties het samenspel tussen formele en informele zorg te verbeteren.

Wanneer en waar

Donderdag 23 april. Locatie omgeving Utrecht.

Tijd

9.30 uur – 16.30 uur

Trainers

Carine Blauw en Wietske Dekkers, trainers uit de trainersselectie van Mezzo. Carine en Wietske kennen het samenspel van binnenuit door hun werk binnen de informele zorg en de formele zorg. Daarnaast zijn zij goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen de WMO en de positie van de gemeente.

Kosten

Mezzo investeert in de ontwikkeling van de adviseursrol van haar lidorganisaties en biedt deze training aan tegen gereduceerd tarief: € 125,- voor Mezzo-leden en € 245,- voor niet-leden. De prijzen zijn exclusief btw en inclusief lunch. Deze training kan ook in company gegeven worden. Meer informatie over de mogelijkheden voor een in company training kunt u contact opnemen met Henriëtte van Gils, h.vangils@mezzo.nl of 030-7606022.

Inschrijven

Meld u aan via het inschrijfformulier.

Door u in te schrijven gaat u akkoord met de Aanmeldprocedure en leveringsvoorwaarden scholingsactiviteiten.pdf

Meer informatie

Henriëtte van Gils, h.vangils@mezzo.nl of 030-7606022.

Vervolgtrainingen

Bent u na deze training enthousiast en wilt u uw vrijwilligers verder scholen kijk dan ook naar:

Help de Zorgprofessional en mantelzorgers samenwerken in de zorgdriehoek

Webinars

Er zijn 4 webinars gegeven door de Mezzo Academie. Bekijk ze hieronder terug: