Bikkels Educatie: lespakket over jonge mantelzorgers

  • Gepubliceerd: 27 oktober 2014

Wassen, strijken, schoonmaken.. Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Toch groeit één op de vier jongeren op met een langdurig ziek gezinslid waardoor zij dit soort verantwoordelijkheden hebben.

De aandacht gaat veelal uit naar dit familielid, waardoor deze jonge mantelzorger onzichtbaar blijft.

Om die onzichtbaarheid te doorbreken wordt maandag 27 oktober tijdens de Voor de jeugd Dag het lespakket Bikkels Educatie gelanceerd. Het lespakket richt zich op professionals en andere betrokkenen rondom een gezin met ziekte en zorg.

Jonge mantelzorgers leiden een leven vol verantwoordelijkheden waar andere kinderen van hun leeftijd niet of nauwelijks mee te maken krijgen. Vaak beseffen we niet dat zij anders opgroeien, met meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten. Daarom hebben zij soms meer aandacht en ondersteuning nodig, maar hoe doe je dat?

Voor wie

Dit lespakket geeft leerkrachten, jongerenwerkers, jeugdprofessionals, mantelzorgconsulenten en iedereen die met jongeren werkt handvatten om aan de slag te gaan.

Bikkels Educatie is gebaseerd op de jeugddocumentaireserie Bikkels (VPRO/IDTV Docs). De serie kreeg onlangs de juryprijs voor beste kinderserie op het Cinekid Festival.

Educatieve clips

Op basis van scenes uit de tv serie lichten drs. Els Jonker (arts maatschappij en gezondheid), dr. Deirdre Beneken gnd Kolmer (opvoedingsfilosoof) en drs. Lucia Tielen (sociaal pedagoog) in acht educatieve clips de thematiek rondom jonge mantelzorgers toe.

De clips worden aangevuld met een handleiding met praktische handvatten hoe jonge mantelzorgers te herkennen en ondersteunen. Deze handleiding is geschreven door Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Ambassadeur

Tijdens de Voor de jeugd Dag introduceert Els Jonker het lespakket. Naast arts is zij ook ambassadeur voor jonge mantelzorgers. Bikkels Educatie is online te vinden op www.bikkelseducatie.nl.