Gisteren bij Jinek: 3 jonge mantelzorgers

  • Gepubliceerd: 27 januari 2015

Maandagavond 26 januari jl. waren drie jonge mantelzorgers uit Amsterdam te gast bij Eva Jinek. Zij vertelden met welke problemen zij als jongeren te maken hebben bij de langdurige zorg voor hun ouders, broers, zussen of andere familieleden.

Ook Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, was aanwezig en schetst het kader waarbinnen de jonge mantelzorgers zich bevinden. Zo'n 600.000-800.000 jongeren tot 20 jaar zorgen langdurig voor een ander. Soms wel tot acht uur per dag, naast alle andere activiteiten, zoals school, sport en vrienden. Het 'zorgen voor' bestaat soms uit boodschappen doen, maar ook uit wassen, koken en/of schoonmaken.

Een gevaar dat dreigt, is het niet meer kunnen combineren van alle 'extra' taken, met alle lichamelijke en emotionele gevolgen van dien. Maar ook het onzichtbaar worden voor de hulpverleners is een groot probleem. Van belang is bijvoorbeeld een huisarts of leraar die vraagt hoe het nu met de jongere zelf gaat. Wat heeft diegene nodig om het goed vol te kunnen houden?

Bekijk het item over jonge mantelzorgers bij Jinek.