Heeft uw gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten voor vrijwilligers?

  • Gepubliceerd: 14 april 2015

Ongeveer 75% van de gemeenten heeft een VNG vrijwilligersverzekering afgesloten voor haar inwoners. De vrijwilligersverzekering zorgt ervoor dat vrijwilligers verzekerd zijn als er bijvoorbeeld ongelukken gebeuren. Belangrijk dus dat dit goed is geregeld in uw gemeente. Heeft uw gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten voor vrijwilligers? Informeer bij uw gemeente of zij dit goed geregeld hebben. Zo niet, wijs ze dan op de verzekeringen van de VNG.

Soort verzekering

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in samenwerking met Centraal Beheer Achmea twee verzekeringspakketten ontwikkeld. Hierbij zijn de risico’s die gepaard gaan met vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afgedekt. De gemeente kan met de VNG Vrijwilligerspolis haar vrijwilligers ‘in één klap’ collectief verzekeren. Hierdoor zijn alle vrijwilligers automatisch verzekerd tijdens hun vrijwilligerswerk.

Wat dekt de vrijwilligersverzekering?

  • Vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente zijn verzekerd voor ongevallen.
  • Persoonlijke eigendommen van vrijwilligers en mantelzorgers zijn verzekerd tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of de mantelzorg.
  • Vrijwilligers zijn verzekerd voor aansprakelijkheid vanuit deze polis.
Kortom, belangrijk dat deze verzekering voor vrijwilligers is afgesloten.Vrijwilligers die vrijwilligerswerk uitvoeren als tegenprestatie in de Bijstand zijn niet gedekt door deze polis, daarvoor moet de gemeente een andere verzekering afsluiten, de zogenoemde Pep-polis.

Meer informatie

Lees meer informatie over de vrijwilligersverzekering van VNG.