Het wordt warm deze week, hoe houd je je hoofd koel?

  • Gepubliceerd: 29 juni 2015

De zomer barst deze week echt los. Voor veel mensen een fijne tijd, maar de warmte kan ook ongemak geven. Wat kunt u doen om dit ongemak te verminderen?

Dinsdag treedt het hitteplan inwerking het RIVM geeft de volgende tips.

Drink voldoende

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Meer idee├źn

Bekijk ook de mogelijkheden om de zorg even over te dragen.