'Mantelzorg is geen verlengstuk van de zorgprofessional'

  • Gepubliceerd: 24 juni 2015

Mantelzorgers en studenten gingen vandaag met staatssecretaris Martin van Rijn voor één dag terug de collegebanken in. Mezzo organiseerde samen met Fontys Hogeschool een gastcollege over het samenspel tussen mantelzorg en zorgprofessionals.

Mantelzorgervaring

Saskia Schurman van MezzoSelectie vertelde over haar mantelzorgervaring aan haar dementerende moeder.

‘Als mantelzorger ben je continu op zoek naar de juiste balans tussen de zorg voor je moeder en zorgen voor jezelf. Je gaat snel een grens over. Zorgprofessionals weten daarbij het schuldgevoel te versterken, bijvoorbeeld met een opmerking: uw moeder rookt, u moet er dan wel voor zorgen dat er voldoende sigaretten zijn. Terwijl je die ochtend een hele voorraad heb ingeslagen. Later blijkt dat moeder ze heeft opgeborgen maar is vergeten waar. Dementie hè`.

Mantelzorgers hebben vaak het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden.

Saskia: ‘Vanuit mijn ervaring met de zorg voor mijn moeder heb ik zorgprofessionals veel te bieden.’ Goed advies is volgens Saskia echter niet altijd welkom. ‘Dan hoor ik: als je het zo goed weet, waarom doe je het dan zelf niet.’

Gesprek met professional

Liesbeth, directeur van Mezzo geeft aan dat het voor mantelzorgers moeilijk is om het gesprek aan te gaan met professionals. ‘Het gesprek gaat vaak over regels en wat je als mantelzorger moet doen. Daar zit je niet op te wachten. Aandacht is er nodig voor het menselijke aspect, werkelijke aandacht voor de mantelzorger. Als het goed gaat met de mantelzorger dan heeft de zorgvrager daar ook profijt van’, aldus Liesbeth.

Meer aandacht in opleiding voor samenspel

Een aanwezige mantelzorger merkt op dat professionals hen vaak zien als een verlengstuk, zij realiseren zich niet dat mantelzorgers achterblijven als de zorgverlener aan het eind van de dag weer vertrekt.

Onderzoek van studenten van de Fontys Hogeschool onder mantelzorgers en professionals bevestigen dit beeld. Sommige van de aanwezige studenten zijn van mening dat in de opleiding meer aandacht zou moeten zijn voor het samenspel. Nu gaat het nog te vaak over het oplossen van zorgproblemen.

Staatssecretaris Van Rijn geeft aan dat hij zich realiseert dat het tijd kost om de mindset van mensen aan te laten sluiten bij de nieuwe zorgpraktijk. Van Rijn reist op dit moment langs verschillende plekken in het land om hierover met mensen in gesprek te gaan.

Meer informatie

De nieuwe praktijk