Mezzo levert signalen aan voor Wmo-debat

  • Gepubliceerd: 7 juni 2016

Mensen met een complexe zorgvraag en hun mantelzorgers zijn het slachtoffer van de veranderingen in de zorg. En steeds meer gemeenten sluiten alle mantelzorgers in de gemeente bij voorbaat uit van uitbetaling via een persoonsgebonden budget (pgb). Deze input heeft Mezzo geleverd voor het debat dat morgen in de Tweede Kamer plaatsvindt over decentralisatie van de zorg.

Signalen

Mantelzorgers en hun zorgvragers met een relatief eenvoudige zorgvraag weten steeds beter waar ze terecht kunnen voor zorg en ondersteuning. Dit geldt echter niet voor mensen met meer complexe vragen en problemen. Het duurt lang voordat zij het juiste loket vinden en nog langer voordat ze passende zorg en ondersteuning krijgen. Dit blijkt uit ruim 16.000 meldingen die onder ander door Mezzo zijn verzameld.

De signalen staan in het vierde Signaalrapport ‘Mensen zijn op zichzelf aangewezen. Dwalen tussen wetten en loketten.’ Hieraan hebben meegewerkt: Ieder(in), NPCF, LPGGz, Per Saldo, KBO, PCOB, MEE, Mezzo, Kans Plus en het programma Zorg Verandert.

Geen pgb voor mantelzorgers

Mezzo krijgt daarnaast steeds meer signalen dat gemeenten op voorhand weigeren een pgb te verstrekken als hiermee zorg door familieleden ingekocht wordt.  Wanneer gemeenten dit weigeren uit angst voor misbruik van het pgb-geld vindt Mezzo dat er sprake is van ‘geïnstitutionaliseerd wantrouwen’.  Volgens Mezzo is dit de omgekeerde wereld; nu mantelzorgers een steeds grotere rol krijgen in de zorg voor een ander moeten zij juist meer erkenning krijgen in plaats van wantrouwen. Ook zorgverzekeraars blijken pgb te weigeren.

Mezzo vindt dat gemeenten en zorgverzekeraars niet op voorhand pgb aan mantelzorgers mogen weigeren. Dit schrijft Mezzo in haar brief aan de Tweede Kamer.

Meer informatie