Stichting informele zorg Twente wint Nationale Zorg Vernieuwingsprijs

  • Gepubliceerd: 13 november 2014

SIZ Twente heeft dit jaar de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014 gewonnen. Zij bedachten het idee van een ervaringsmaatje voor jonge mantelzorgers. Aan de prijs is een bedrag van 75.000 euro verbonden. De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds.

Persoonlijke ervaring inzetten 

SIZ Twente stelt voor om jonge mantelzorgers te laten bijstaan door jongvolwassen vrijwilligers die zelf ook mantelzorger zijn - of zijn geweest. Hij geeft praktische tips, maar ook op sociaal en emotioneel vlak biedt hij steun. SIZ Twente werft de ervaringsmaatjes en traint ze om hun persoonlijke ervaring zo krachtig mogelijk in te zetten. Met dit idee wil SIZ Twente voorkomen dat jonge mantelzorgers overbelast raken.

Publiek kiest winnaar

Bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen uit vijf genomineerden de winnaar. Eerder die dag maakte de vakjury bekend welke ideeën genomineerd waren. De vakjury oordeelde dat het idee zeer relevant is. Jonge mantelzorgers voelen zich vaak onbegrepen en kunnen hun ervaringen moeilijk delen. Deze aanpak is veelbelovend en goed over te nemen door andere organisaties.

Ideeën een kans bieden

ZonMw en VSBfonds bieden met de Nationale Zorgvernieuwingsprijs vernieuwende ideeën voor betere zorg en gezondheid een kans. Vaak blijven die op de plank liggen vanwege gebrek aan tijd, geld of deskundigheid om het plan uit te voeren. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs doet daar wat aan. Zo krijgen kansrijke indieners hulp in het Zorgvernieuwingsatelier om hun idee aan te scherpen.

Thema 2014

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs had dit jaar als thema ‘Zorg voor elkaar.’ Er kwamen 291 ideeën binnen. Daarvan gingen 66 uitgewerkte ideeën door naar de jury. Deze zijn binnenkort te bekijken op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl.

Samenstelling vakjury

In de vakjury zaten: juryvoorzitter Diana Monissen (voorzitter raad van bestuur De Friesland Zorgverzekeraar), Marco Blom (adjunct-directeur Alzheimer Nederland), Lucas Meijs (hoogleraar Strategische filantropie), en Liesbeth Hoogendijk (directeur Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg).