Wat is het effect van Ik Zorg Voor Jou?

  • Gepubliceerd: 25 januari 2016

Aandacht in de Tweede Kamer, trending topics, meer dan een miljoen kijkcijfers… Is Mezzo na een paar uitzendweken tevreden met het effect van het RTL4 programma Ik Zorg Voor Jou met Peter van der Vorst? Ja zeker! Er wordt over mantelzorg gepraat, moeilijke onderwerpen worden niet gemeden, collega organisaties volgen het programma en twitteren fanatiek over hun zienswijze, tips en aanpak voor mantelzorgers. Kortom, de zichtbaarheid van mantelzorgers wordt vergroot en daar was het Mezzo om te doen. 

Is er kritiek?

Is er dan helemaal niks op aan te merken? Zeker wel; het zorgteam is geen afspiegeling van de (regionale) werkelijkheid, de hulp die wordt geboden is niet (altijd) structureel en er lukken dingen nu wel, die zonder camera nooit van de grond waren gekomen. Mezzo is het eens met al deze kritieken. Het programma is helaas niet dé handleiding hoe je als mantelzorger overeind blijft in deze veranderende zorgwereld. 

Kijkje in de mantelzorgkeuken

Dit programma geeft wél een kijkje in de mantelzorgkeuken. Wat doet het met je als je beseft dat je leven heel anders loopt dan verwacht, voor welke dilemma’s kom je te staan, hoe moeilijk is het om hulp te aanvaarden (voor de ander, laat staan voor jezelf!) en hoe gemakkelijk het is om je ogen – onbewust - te sluiten voor het leed van je omgeving.  Het levert bewustwording: ‘goh, ik kan ook wel een keertje koken voor mijn buurvrouw’ én (h)erkenning: zoals de tweet: ‘Het lijkt wel of ik naar mezelf kijk’. 

Mezzo wil de weg wijzen

Door middel van een goed bezocht webdossier, een nieuwbrief voor professionals en extra openingstijden van de Mantelzorglijn wil Mezzo iedereen met vragen naar aanleiding van het programma zo goed mogelijk de weg wijzen. Want het gaat niet om deze 8 kandidaten. Zij staan symbool voor die 4 miljoen mantelzorgers in Nederland die hopelijk wat meer begrip en waardering krijgen voor het mooie werk dat zij vaak dagelijks met liefde doen. Is dat een effect waarmee je tevreden mag zijn? Nou en of! 

Wij zijn benieuwd naar uw reactie

Heeft het programma bij u geleid tot een doorbraak(je)? Of ondervindt u concreet hinder van de uitzendingen? Wij horen uw reactie graag via info@mezzo.nl of op onze Facebookpagina MezzoMantelzorg