Als mantelzorger neemt u al gauw veel zorgtaken op u. Het is belangrijk om de zorg te delen, zodat u de zorg goed kunt combineren met uw andere bezigheden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Vervangende zorg of respijtzorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Delen van de zorg is daarom belangrijk. Dat kan echter alleen als u de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. Op een manier die bij u past. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.

Lees meer over Vervangende zorg voor mantelzorgers 

Steun uit uw omgeving

Mensen in uw omgeving willen en kunnen vaak meer voor uw betekenen dan u denkt. Maar het begint wel met het zichtbaar en bespreekbaar maken. Komt u niet meer aan andere dingen toe of heeft u het gevoel dat u in een isolement raakt? Dan is het goed om te kijken of er mensen in uw sociale netwerk zijn die u kunnen helpen. Er bestaan diverse apps die u kunnen helpen bij het organiseren van deze steun.

Lees meer over steun uit uw omgeving

Hulp van vrijwilligers

In Nederland zijn 450.000 vrijwilligers actief in de zorg. Zij kunnen u helpen bij de zorg en ondersteuning van uw naaste. Wat voor hulp bieden zij en waar kunt u terecht?

Lees meer over vrijwilligers

Lees ook


Meer informatie en ondersteunend materiaal

'Na 15 jaar mantelzorg, m'n tong onder m'n schoenzolen, zeg ik "Zorg voor back-up, je kunt het niet alleen!"' Guusje