Als mantelzorger neemt u al gauw veel zorgtaken op u. Het is belangrijk om de zorg te delen, zodat u de zorg goed kunt combineren met uw andere bezigheden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Vervangende zorg of respijtzorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Delen van de zorg is daarom belangrijk. Dat kan echter alleen als u de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. Op een manier die bij u past. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.

Lees meer op het Tijd voor jezelf - platform

Tijd voor jezelf platform

Steun uit uw omgeving

Mensen in uw omgeving willen en kunnen vaak meer voor uw betekenen dan u denkt. Maar het begint wel met het zichtbaar en bespreekbaar maken. Komt u niet meer aan andere dingen toe of heeft u het gevoel dat u in een isolement raakt? Dan is het goed om te kijken of er mensen in uw sociale netwerk zijn die u kunnen helpen. Er bestaan diverse apps die u kunnen helpen bij het organiseren van deze steun.

Lees meer over steun uit uw omgeving

'Na 15 jaar mantelzorg, m'n tong onder m'n schoenzolen, zeg ik "Zorg voor back-up, je kunt het niet alleen!"' Guusje

Hulp van vrijwilligers

In Nederland zijn 450.000 vrijwilligers actief in de zorg. Zij kunnen u helpen bij de zorg en ondersteuning van uw naaste. Wat voor hulp bieden zij en waar kunt u terecht?

Lees meer over vrijwilligers

Ondersteuning door gemeente

U kunt bij uw gemeente een aanvraag doen voor ondersteuning en huishoudelijke hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Lees meer over ondersteuning door uw gemeente

Meer informatie en ondersteunend materiaal

Ik probeer aan het werk te blijven, maar dat wordt steeds moeilijker

Karin Verheij Lees het verhaal van Karin