Zorgverzekeraars kunnen vergoedingen voor mantelzorgers bieden. Maar wat houden deze vergoedingen in? Bekijk hieronder het overzicht.

Vervangende mantelzorg

Vervangende mantelzorg (ook wel respijtzorg genoemd) betekent dat uw mantelzorgtaken voor een aantal dagen worden overgenomen door een mantelzorgvervanger. Bijvoorbeeld als u zelf voor een opname een aantal dagen naar het ziekenhuis moet of op vakantie wilt om even wat tijd voor uzelf te hebben. Vervangende mantelzorg dient u vaak 6 tot 10 weken van te voren aan te vragen en moet worden geleverd door een gecontracteerde organisatie. Dit is in veel gevallen stichting Handen-In-Huis. Zij zetten in samenwerking met lokale partners door het hele land vrijwilligers in als mantelzorgvervanger voor minimaal 3 dagen en 2 nachten.

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar neemt (tijdelijk) regeltaken over van mantelzorgers om hen te ontlasten. Soms is het nodig om eerst telefonisch contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te beoordelen of u recht heeft op een mantelzorgmakelaar. Sommige zorgverzekeraars hebben zelf mantelzorgmakelaars in dienst. De bedragen variëren van 80 – 100 % vergoeding variërend van maximaal 250,- tot 750,- euro per jaar. Bekijk het Overzicht van mantelzorgmakelaarvergoedingen van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars.

Mantelzorgcursussen

Als mantelzorger kunt u deelnemen aan cursussen over bijvoorbeeld het verzorgen van uw naaste of het leren aangeven van uw grenzen. U heeft recht op (gedeeltelijke) vergoeding van een mantelzorgcursus als deze wordt georganiseerd door een erkende organisatie of gecontracteerde zorgverlener. De vergoeding varieert van 100% vergoeding met een maximum variërend van 100,- tot 150,- euro per jaar.

Mantelzorgarrangement

Met een mantelzorgarrangement kunt u een aantal dagen per jaar ontspannen en op adem komen, alleen of samen met de zorgvrager. Menzis en PMA zorgverzekering zijn de enige verzekeraars die een vergoeding bieden voor mantelzorgarrangementen. Daarbij wordt een 100% vergoeding gegeven voor maximaal 6 dagen met een maximum van 125,- euro per dag. U kunt vaak terecht bij een door de zorgverzekeraar erkende organisatie. Kijk hiervoor op de website van uw zorgverzekeraar of neem telefonisch contact op met de helpdesk.

Overzicht per zorgverzekeraar

Wilt u weten wat uw zorgverzekeraar vergoed? Download het gratis Overzicht Vergoedingen Mantelzorg in 2017 van de Consumentenbond en Mezzo.