Van welke vergoedingen kunt u gebruik maken om de zorg voor uw naaste vol te houden en goed voor u zelf te blijven zorgen? Hieronder zetten we een aantal op een rij.

Basisverzekering

Ergotherapie
Een ergotherapeut kan helpen om problemen of beperkingen in huis weg te nemen door bijvoorbeeld tips, aanpassingen in huis of hulpmiddelen. De aanvullende verzekering biedt soms extra uren voor instructies aan mantelzorgers.

Psychologische hulp
Is de zorg u te veel en ervaart u mentale klachten zoals stress en slapeloosheid? Via uw huisarts kunt u geholpen worden bij psychische klachten, bijvoorbeeld gesprekken met een praktijkondersteuner of verwijzing naar een psycholoog.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars kunnen in aanvullende verzekering onderstaande vergoedingen opnemen:

Vervangende zorg
Vervangende mantelzorg betekent dat uw zorgtaken tijdelijk kunt overdragen om even los te komen van de zorg of als u tijdelijk uitvalt of zelf op vakantie wilt.

Zorghotel en mantelzorgarragement
Een zorghotel biedt de mogelijkheden voor mantelzorgers en zorgvragers voor tijdelijke opvang of om er paar dagen tussen uit te gaan. Met een mantelzorgarrangement kunt u een aantal dagen per jaar ontspannen en op adem komen, alleen of samen met de zorgvrager.

Mantelzorgmakelaar, hulp bij regelzaken
Een mantelzorgmakelaar neemt (tijdelijk) regeltaken over van mantelzorgers om hen te ontlasten. Bijvoorbeeld om vervangende zorg te regelen of een pgb aan te vragen. (link pagina mantelzorgmakelaar).

Cursussen
Als mantelzorger kunt u deelnemen aan cursussen over bijvoorbeeld het verzorgen van uw naaste, het leren aangeven van uw grenzen of mindfullness.

Aandachtspunt

Neem altijd eerst telefonisch contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te beoordelen of u recht heeft op een de vergoedingen, welke voorwaarden er zijn en bij welke zorgverleners u terecht kunt.

Tip

Sommige zorgverzekeraars bieden op hun website informatie over hoe zij mantelzorgers helpen en een telefonische hulplijn voor bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling. Ook kunt u soms gebruik maken van een mantelzorgmap, mantelzorgpas of andere gratis diensten.