Veel mantelzorgers hebben te maken met reiskosten. Er bestaat echter geen algemene regeling voor vergoeding van reiskosten die u als mantelzorger maakt. Wel biedt de gemeente soms een vergoeding of kunt u de kosten aftrekken bij uw belastingaangifte. Ook kunt u uw naaste vragen om een tegemoetkoming in de reiskosten.

6 tips waarmee u op uw reiskosten kunt besparen:

Parkeervergunning

Zorgt u voor iemand die woont in een gebied waar u betaald moet parkeren? Dan krijgt u misschien een parkeervergunning. Informeer bij de gemeente van uw zorgvrager.

OV-begeleiderskaart

Als degene voor wie u zorgt niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer, kan hij of zij een OV-begeleiderskaart aanvragen. Meer informatie www.ov-begeleiderskaart.nl.

Passagierskaart

Als u iemand vervoert die niet meer zelf kan rijden, kunt u misschien een gehandicaptenparkeerkaart (passagierskaart) gebruiken. Deze staat op de naam van de zorgvrager. Hij/zij kan deze aanvragen bij de gemeente.

Reiskostenvergoeding en bijstandsuitkering

Sommige gemeenten vergoeden reiskosten voor mantelzorgers met een bijstandsuitkering. Informeer hierover bij uw gemeente.

Valys

Als degene voor wie u zorgt gebruik maakt van Valys, mag hij of zij gratis een begeleider meenemen. Meer informatie op www.valys.nl.

Reiskosten aftrekbaar

Woont u samen met degene die u verzorgt? Is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kunt u de reiskosten voor het ziekenbezoek mogelijk aftrekken als specifieke zorgkosten. Lees de voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

Zie ook:

Meer informatie en ondersteunend materiaal