Met welke verzekeringen kunt u te maken krijgen als mantelzorger? Mezzo zet ze voor u op een rij.

Aansprakelijkheids- en ongevallen verzekering

Een wettelijke verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) geeft meestal ook dekking voor schade die ontstaat als gevolg van mantelzorg. Bijvoorbeeld wanneer een hulpbehoevende schade krijgt door toedoen van een mantelzorger.

De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deze verzekering keert uit wat uw eigen verzekering niet vergoedt. Vaak dekt deze verzekering ook schade als gevolg van ongevallen en persoonlijke eigendommen. Informeer bij uw gemeente naar de polisvoorwaarden.

Zorgverzekering

De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een vrijwillige aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoedt verpleging en verzorging aan huis. Hiervoor geldt geen eigen risico of eigen bijdrage. Ook bieden zorgverzekeraars vaak in een aanvullende verzekering speciale vergoedingen ter ondersteuning aan mantelzorgers. Het gaat om vergoedingen voor het inzetten van een mantelzorgmakelaar voor regeltaken, vervangende mantelzorg via stichting Handen-In-Huis, mantelzorgcursussen en mantelzorgarrangementen. Lees meer

Annuleringsverzekering

Als mantelzorgers moet u meestal veel regelen voordat u op vakantie kunt. Bijvoorbeeld de zorg overdragen aan iemand anders. Dan is er niets vervelender dan dat u hoort dat de zorginstelling waar de persoon voor wie u zorgt tijdelijk zou verblijven onverwachts geen plek meer heeft. Of dat de zorgprofessional die de zorg zou overnemen, dit door omstandigheden niet meer kan doen. Met de Mantelzorg Annuleringsverzekering kunt u uw vakantie in dat geval kosteloos annuleren.

Reisverzekering

Naast de Annuleringsverzekering, kunt u ook de Mantelzorg Reisverzekering afsluiten. Als de zorg onverwachts niet meer verleend worden, dan wordt de terugreis naar huis voor u en uw gezin geregeld. Daarnaast krijgt u de volledige reissom vergoed. Ook bent u goed verzekerd als u te maken krijgt met ziekte, ongeval of diefstal tijdens uw vakantie. Lees meer over de Mantelzorg Reisverzekering.