Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de zes werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost. Hieronder vind je een aantal tips om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken.

Ga in gesprek

  • Maak je situatie bespreekbaar bij je collega's. Als zij ervan weten, zullen zij er meer begrip voor hebben als je bijvoorbeeld moe bent, dingen moet regelen of je hoofd er niet bij hebt.
  • Ga in gesprek met je werkgever of leidinggevende en vertel over je situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een prettige manier te combineren.

Zoek naar oplossingen op maat

Denk bijvoorbeeld aan:

Eén op de vijf zzp’ers geeft mantelzorg. Misschien ben je juist een eigen bedrijf begonnen om werk en mantelzorg beter te kunnen combineren. Iets meer dan de helft van de zzp’ers die mantelzorg verleent, ervaart knelpunten bij de combinatie van werk en zorg. Het knelpunt is bijna altijd tijdgebrek (bron: ZZP Nederland). Het delen van mantelzorgtaken en vervangende mantelzorg kunnen oplossingen zijn. Ook kun je kijken naar financiële compensatie van de verrichte zorgtaken. Als je zorgvrager een pgb heeft en je geïndiceerde zorgtaken verricht, kan de zorgvrager je uitbetalen. Jullie moeten hiertoe een contract met elkaar afsluiten. Op svb.nl vind je een modelovereenkomst.

Zie ook

Meer informatie

  • In de praktische wegwijzer Er is meer mogelijk dan je denkt lees je meer over hoe je je werk met zorg kunt combineren.
  • M-power is een platform dat werkende mantelzorgers ondersteunt met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.
  • Welke valkuilen moet je zien te vermijden als je werk en mantelzorg combineert? Bekijk de valkuilen en tips.
  • Veel tips en informatie vind je op de website www.werkenmantelzorg.nl. Wijs ook je werkgever op deze site. 

Heb je tips voor werkende mantelzorgers? Plaats ze in de community.