Combineert u als mantelzorger uw zorgtaken met een betaalde baan? Dan bent u niet de enige: één op de zes werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost. Hieronder vindt u een aantal tips om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken.

Ga in gesprek

  • Maak uw situatie bespreekbaar bij uw collega's. Als zij ervan weten, zullen zij er meer begrip voor hebben als u bijvoorbeeld moe bent, dingen moet regelen of uw hoofd er niet bij hebt.
  • Ga in gesprek met uw werkgever of leidinggevende en vertel over uw situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een prettige manier te combineren.

Zoek naar oplossingen op maat

Denk bijvoorbeeld aan:

Eén op de vijf zzp’ers geeft mantelzorg. Misschien bent u juist een eigen bedrijf begonnen om werk en mantelzorg beter te kunnen combineren. Iets meer dan de helft van de zzp’ers die mantelzorg verleent, ervaart knelpunten bij de combinatie van werk en zorg. Het knelpunt is bijna altijd tijdgebrek (bron: ZZP Nederland). Het delen van mantelzorgtaken en vervangende mantelzorg kunnen oplossingen zijn.  Ook kunt u kijken naar financiële compensatie van de verrichte zorgtaken. Als uw zorgvrager een pgb heeft en u geïndiceerde zorgtaken verricht, kan de zorgvrager u uitbetalen. Jullie moeten hiertoe een contract met elkaar afsluiten. Op svb.nl vindt u een modelovereenkomst.

Zie ook

Meer informatie

  • In de praktische wegwijzer Er is meer mogelijk dan je denkt leest u meer over hoe u uw werk met zorg kunt combineren.
  • M-power is een platform dat werkende mantelzorgers ondersteunt met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.
  • Welke valkuilen moet je zien te vermijden als je werk en mantelzorg combineert? Bekijk de valkuilen en tips.
  • Veel tips en informatie vindt u op de website www.werkenmantelzorg.nl. Wijs ook uw werkgever op deze site. 

Heeft u tips voor werkende mantelzorgers? Plaats ze in de community.