Jonge mantelzorgers hebben recht op goede ondersteuning

Een op de vier jongeren in Nederland groeit op met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. Het is daarom belangrijk dat jonge mantelzorgers goed worden ondersteund. Mezzo biedt nu via gemeenten en/of steunpunten een twee uur durende workshop aan, speciaal voor jonge mantelzorgers, waarin op een laagdrempelige, creatieve wijze ingegaan wordt wat het betekent als je jonge mantelzorger bent, welke impact dit kan hebben op je leven, hoe belangrijk het is dat je goed voor je zelf blijft zorgen en dat je weet bij wie je terecht kan als het je allemaal teveel wordt. 

Tijdens de workshop

Tijdens deze workshop staat bewustwording onder jonge mantelzorgers centraal: vaak weten jonge mantelzorgers niet dat ze mantelzorger zijn. Ook staan we stil op de impact die dit heeft op hun leven en hoe je ervoor kunt zorgen dat mantelzorgen niet een te zware belasting wordt. Er zullen praktische tips gegeven worden hoe je goed voor jezelf zorgt. En er zullen ervaringen met elkaar worden gedeeld. Tot slot geven we  advies over de voorzieningen waar zij een beroep op kunnen doen als het mantelzorgen te veel wordt.

Na afloop van de workshop

  • Is de jonge mantelzorger zich ervan bewust dat zij mantelzorger is en dat dit mooie en minder mooie kanten heeft ;
  • Weet de jonge mantelzorger hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te blijven  zorgen en tijdig hulp in te schakelen als de belasting te zwaar wordt;
  • Weet de jonge mantelzorger waar hij/zij praktische ondersteuning kan vinden.

Waar en wanneer

De workshop wordt op aanvraag via (wijk)steunpunten en/of gemeenten aangeboden aan jonge mantelzorgers, waarbij Mezzo de training inhoudelijk verzorgt en de steunpunten en/of gemeenten verantwoordelijk zijn voor het uitnodigen van de deelnemers en de locatie en catering.
Voor meer informatie over de workshop kunt u contact opnemen met de MezzoAcademie.

Begeleiding

De workshop wordt begeleid door de trainers Carine Blauw en Wietske Dekkers van de Mezzo-trainerspool.

Voor wie

Mezzo biedt deze workshop aan (wijk)steunpunten en/of gemeenten aan die hun jonge mantelzorgers willen toerusten.

Kosten

De prijs is € 450 voor Mezzo leden en € 530 voor niet-leden. Deze prijzen zijn exclusief BTW en reiskosten (€0,38 cent per kilometer). Er kunnen maximaal 30 jonge mantelzorgers aan de workshop meedoen.

Aanmelden

Voor inhoudelijke vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Mariët Crama, programmaleider Mezzo. U kunt haar bereiken op 030 760 60 32 of m.crama@mezzo.nl. Meld u aan via het inschrijfformulier.